Nieuwsbrief

Ontvang maximaal 2 keer per maand updates en exclusieve ledenkorting.

Nieuwsbrief voorwaarden

Reviews

Ik heb net voor de tweede keer printplaten besteld. Over de eerste batch was ik zeer tevreden. Zeer goede kwaliteit.

- Mark Spee

Voor de tweede keer een bestelling gedaan. Ben opnieuw erg tevreden over de levering, op tijd en topkwaliteit! Wat zijn die printplaten mooi.

- Peter Westen

Jaren lang heb ik mijn printplaten zelf gemaakt. Van schema, tot een volwaardige printplaat. Totdat de printsporen zo dun moesten zijn, dat het zelf maken niet meer te doen was. VDR Electronics was voor mij de grote oplossing. Ik had het maken van printplaten al veel eerder in handen moeten geven v... verder lezen

- Ton Coolen

Meer reviews lezen

Weerstand kleurcode calculator

Vul de kleuren van je weerstand in en zie direct de Ohmse waarde zonder te meten.

Ing. Raoul van de Rijt | 18-06-2019 | Leestijd: 3 minuten | 2484x gelezen

Band 1Band 2VeelvoudTolerantie
001Ω
1110Ω±1%
22100Ω±2%
331KΩ
4410KΩ
55100KΩ±0.5%
661MΩ±0.25%
7710MΩ±0.10%
88 ±0.05%
99
0.1±5%
0.01±10%

Weerstand calculator gebruiken

Belangrijk: Let erop dat de weerstand juist georiënteerd is. De meeste weerstanden hebben een goud- of zilverkleurige ring om de tolerantie aan te geven. Deze ring (of band) moet rechts op het uiteinde staan. Hierdoor heb je de weerstand op de juiste manier vast en kun je de kleuren van links naar rechts aanklikken op de tabel. Bovenaan het scherm staat dan de weerstandswaarde met de tolerantie vermeldt.

Sommige weerstanden zijn blauw van kleur, en de gedrukte ringen kunnen afwijken van het weerstanden hulpmiddel. Ga nauwkeurig te werk en gebruik voldoende licht om de kleuren te kunnen onderscheiden.

Tip: Door beschadiging (levensduur, hitte, vervuiling) kunnen de ringen moeilijk leesbaar zijn. Als ze dermate beschadigd zijn kun je de weerstand het beste met een multimeter meten.

Zorg ervoor dat de weerstand niet op een printplaat gesoldeerd zit. Het is namelijk goed mogelijk dat er componenten parallel aan de weerstand staan. Als je dus over de weerstand gaat meten meet je dus de vervaningsweerstand en niet de echte waarde. Soldeer de weerstand die je dus wilt meten voorzichtig uit de printplaat.

Om de weerstandswaarde juiste te meten moet je de meetpennen van de multimeter direct op de draden van de weerstand plaatsen. Klem de draden van de weerstand dus niet tussen je vingers en de meetpennen, waardoor je lichaamsweerstand dus parallel komt te staan aan de te meten weerstand. Nu zal dit voor lage waardes ( < 100k Ohm) niet veel afwijking geven, maar het is beter om voor elke weerstand dezelfde procedure te volgen.

Calculator
Was dit artikel nuttig?
Opmerkingen? Laat een reactie achter