Ik leg kort uit over welke basis functionaliteiten Sprint Layout 6.0 beschikt. Voor een compleet overzicht van alle functies is hier te weinig plek en kan ik je het beste doorverwijzen naar de originele handleiding: Sprint Layout 6.0 Manual - English.

Algemene interface

Sprint Layout is voorzien van een aantal gereedschappen en functionaliteit die ik hier even kort zal toelichten. Met deze gereedschappen kun je de printplaat in het programma tekenen en vormgeven.

Properties

Aan de rechterzijkant van de software is een menu te vinden genaamd 'Properties'. Hierin staan de eigenschappen van het project, zoals bijvoorbeeld de afmetingen van de printplaat, het oppervlakte de naam en de optie om van deze printplaat een multilayer printplaat te maken. Dit laatste betekend dat er 2 binnenlagen aan de printplaat wordt toegevoegd, waarbij het totaal aan koperlagen op 4 komt te staan (2 buitenlagen en 2 binnenlagen). Bij het uitschakelen van het vakje 'Multilayer' kan er enkel op de twee buitenste lagen getekend worden, en teken je dus een dubbelzijdige printplaat.

Properties in SprintLayout 6 - Algemeen

Afbeelding 1: Algemeen properties venster in SprintLayout 6.0.

Het properties venster is multifunctioneel en geeft ook informatie weer van geselecteerde objecten binnen een project. Op de afbeelding hierboven zijn 4 groene en 2 blauwe soldeerpads te zien. De groene pads zijn enkel zichtbaar op de onderste koperlaag, en de blauwe pads op zowel de bovenste- als onderste koperlaag. De blauwe pads zijn zogenaamde 'Through Hole Pads'.

Door 1 of meerdere objecten te selecteren worden in het properties venster de (gezamenlijke) eigenschappen weergegeven. Ik heb hier bijvoorbeeld alle soldeerpads geselecteerd, en je ziet snel de mogelijke eigenschappen. Ook kunnen de instellingen van de geselecteerde objecten direct aangepast worden.

Properties in SprintLayout 6 met selectie

Afbeelding 2: Eigenschappen van geselecteerde objecten weergeven.

Wil je bijvoorbeeld dat alle soldeerpads Through Pads worden met een boordiameter van 1mm? Selecteer dan alle pads en stel eenvoudig de waardes in via het properties venster:

Properties in SprintLayout 6 aanpassen

Afbeelding 3: Eigenschappen van geselecteerde objecten aanpassen.

Klik op het werkveld om de selectie ongedaan te maken, en zie dat alle pads lichtblauw van kleur zijn. Merk ook op dat bij het wegvallen van een selectie het properties venster weer de algemene printplaat gegevens laat zien.

Properties in SprintLayout 6 algemeen

Afbeelding 4: De objecten zijn aangepast en het properties venster geeft weer de printplaat gegevens aan.

Lagen

Met Sprint Layout kun je op maximaal 7 lagen tekenen. Onderaan het programma kan de laag geselecteerd worden waarop je wilt gaan tekenen, en ziet er zo uit:

Lagen menu in Sprint Layout 6.0

Afbeelding 5: Lagen selecteren in Sprint Layout 6.0

De lagen I1 en I2 zijn alleen zichtbaar als de optie voor een multilayer printplaat staat aangevinkt (zie hierboven).

Als je op het vraagteken klikt verschijnt er een venster met gedetailleerde informatie over de opbouw van de lagen binnen deze printplaat. Handig als je het even niet meer weet.

Gedetailleerde specificaties van lagen in Sprint Layout

Afbeelding 6: Gedetailleerde weergave van de lagen.

In de meeste gevallen zul je enkel op laag C1, S1, C2 en S2 tekenen.

Koperlagen - C1 en C2

Om printsporen, of track's, te tekenen op je printplaat moet je de koperlaag selecteren. Sprint Layout heeft hiervoor 2 koperlagen beschikbaar, namelijk: C1 en C2. C1 is de bovenste koperlaag en C2 de onderste koperlaag.

Ik raad aan om zoveel mogelijk op de onderste koperlaag te tekenen, aangezien je op die zijde ook gaat solderen. Het tekenen op de bovenste koperlaag is ook een optie, maar dan zul je gebruik moeten maken van through pads om de bovenste en onderste laag met elkaar te verbinden. Bij sommige fabrikanten zijn dubbelzijdige printplaten duurder dan enkelzijdige printplaten, dus het is iets om rekening mee te houden. Bij VDR Electronics is de prijs voor enkel- en dubbelzijdige printplaten echter gelijk dus maakt het niet zo veel uit.

Componenten opdruk - S1 en S2

Om aan te geven waar de componenten geplaatst moeten worden op de printplaat wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde silkscreen layer, oftewel componenten opdruk laag. Silkscreen verwijst naar de methode waarop de tekstuele opdruk op de printplaat wordt aangebracht. Tegenwoordig maken veel fabrikanten gebruik van een directe print methode en is de term silkscreen niet meer van toepassing.

Laag S1 is de componenten opdruk aan de bovenzijde van de printplaat, waar verreweg de meeste componenten geplaatst worden, en S2 geeft de onderste opdruklaag aan (onderzijde van de printplaat).

Vorm van de printplaat tekenen - O

Wil je vorm van de printplaat tekenen, dan gebruik je de laag O. De O staat voor Outline, oftewel het contour van de printplaat. Deze moet altijd worden ingetekend, anders weet de fabrikant niet op welke manier de printplaat uit het bordje gefreesd moet worden.

Naast rechthoekige en ronde printplaten kunnen ook veelhoeken of andere exotische vormen getekend worden.

Laag uitschakelen

Soms is het handig om een laag uit te schakelen zodat deze niet zichtbaar is in het programma. Dit is vooral handig als je aan 2 zijdes van de printplaat aan het tekenen bent, en je dus de mogelijkheid hebt om alleen de boven- of onderzijde van de printplaat weer te geven.

Klik hiervoor simpelweg op de laag die je wilt uitschakelen in het layers menu. Er zal dan een schuine streep door de laag komen te staan. Let op, je kunt een actieve laag niet uitschakelen. Hiervoor moet je eest een andere laag activeren door de selectie bij 'active' te verplaatsen.

Uitschakelen van lagen in Sprint Layout 6.0

Afbeelding 7: Laag S1, I1 en I2 zijn hier tijdelijk uitgeschakeld in het printplaat ontwerp.

Tot slot

Zoals aangegeven zijn er nog veel meer functionaliteiten binnen Sprint Layout 6.0, maar voor nu laten we het even hierbij. In het volgende hoofdstuk zal een printplaatje getekend worden van nieuw project tot complete productiebestanden. Lees dus snel verder!